Efectes psicològics del confinament. Entrevista a Belén Diéguez

Efectes psicològics del confinament. Entrevista a la Dra. Belen Diéguez els efectes psicològics del confinament a la població.

La periodista Clara Ontañón entrevista la nostra directora de Clínica EOS, Belén Diéguez sobre els efectes psicològics que pot produir el coronavirus. Adjuntem a continuació l’entrevista publicada al elCugatenc.cat.

ENTREVISTA sobre el coronavirus i la situació actual

El confinament, la por al contagi, la pèrdua de la feina, la salut de les persones estimades… són algunes de les preocupacions que la pandèmia del coronavirus ha generat a molta gent. Tant les persones que estan recloses a casa com les que han de seguir treballant s’enfronten a una situació nova que pot generar estrès i ansietat. Per combatre-ho el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC) ha obert una línia de telèfon gratuït oberta a tothom (649 756 713, de 9 a 20h. tots els dies). El Cugatenc s’ha posat amb contacte amb la psicòloga santcugatenca Belén Diéguez que creu que en aquests moments és tan important tenir cura de la salut física com la mental.

– Quina és la funció dels psicòlegs en la crisi del coronavirus?

– El principal objectiu és fer costat a les persones en aquests moments tan durs. No només s’ha de tenir en compte l’amenaça real del coronavirus, sinó també com ho viu cadascú. Tant el confinament com la por al contagi genera de seguida molta ansietat i temor. Per això tots els psicòlegs estem molt predisposats a assistir la gent. Som els sanitaris encarregats de contenir l’ansietat que provoca molt patiment a les persones.

– A més amb l’agreujant de no poder sortir de casa…

– Sí és clar, correm el risc que la por i l’ansietat ens sobrepassin. Els psicòlegs tenim la responsabilitat d’evitar-ho. Quan tot això acabi, hem d’estar preparats per sortir-ne forts. Hem de tenir en compte que el sistema nerviós va molt lligat al sistema immunològic, per tant és important tractar-se psicològicament.

– Als manuals de psicologia apareixen protocols i pautes a seguir davant d’una situació com aquesta?

– S’han registrat èpoques de grips molt fortes que van provocar la pèrdua de moltes persones estimades de manera inesperada, però no una crisi mundial com la que estem vivint. Estem creant guies d’actuació a partir del que ens explica la gent. Per exemple, m’acabo d’assabentar que la Facultat de Psicologia Blanquerna està convocant a famílies amb fills d’entre 6 i 12 anys per fer un estudi de les conseqüències psicològiques del confinament. És a dir, que estem avaluant l’impacte que té el mateix tancament per a la salut mental.

– El confinament suposa un gran canvi a la vida de les persones. Quins consells proposes per superar-lo més fàcilment?

– Una de les coses més importants és la responsabilitat, complir amb el que ens diuen sobre la prevenció de la propagació del virus. I pot ser difícil d’entendre perquè suposa una privació radical de la llibertat.

També, és essencial estar connectats a la vida. Mantenir una estructura i una rutina i no deixar de fer les coses que feies abans del confinament. Limitar el consum d’informació excessiva sobre el coronavirus, sobretot si provenen de mitjans sensacionalistes. Hem d’acceptar que tampoc podem fer gaire més del que fem, per molta informació que tinguem.

Recomano no oblidar-nos del nostre cos, que necessita moviment. Per això és molt bo posar-se una sessió de ball, fer ioga, posar-se música, fer exercici… Tot allò relacionat amb l’activitat positiva per a nosaltres.

Per últim, és important que les persones amb qui es passa el confinament puguin comunicar-se i compartir com se senten davant aquesta nova situació.

– Quin consells pots donar a totes aquelles persones que se’ls acumulen les preocupacions, com per exemple, els qui han perdut la feina i que tenen familiars malalts?

– Sincerament, aconsello que truquin a la línia del Col·legi de Psicologia, o que es posin en contacte via telemàtica, perquè hi ha molts psicòlegs que estan disposats a ajudar-los de manera personalitzada. És important no deixar de banda la salut mental, que ningú es reprimeixi de trucar. Quan comença un estat de preocupació que no et permet desconnectar o descansar bé, s’ha de parlar amb un professional.

– Com podem fer que el confinament sigui saludable per als infants?

– És important jugar i que els pares segueixin els jocs que proposen els nens, encara que sigui una estona. Els pares s’han d’adaptar als infants, atendre’ls preguntar com se senten. La psicòloga Itziar Fernández i la il·lustradora Lorena Zamora han editat un llibre anomenat Mi casa es un Castillo [El Hilo Ediciones, 2020], que es pot descarregar gratuïtament i que és una excel·lent eina per facilitar la situació als nens i nenes que viuen confinats.

– El personal sanitari és un dels més afectats en aquesta pandèmia. A elCugatenc va fer una entrevista a una infermera que confessava que aquests dies a l’hospital pesa més la càrrega psicològica que la física.

– En aquests moments és clau ajudar-nos entre tots. Fer mostres d’agraïment per l’esforç als qui han de seguir treballant, i en especial al personal sanitari. Si senten ansietat i temors, els aconsellaria tractar-ho per dos motius: En primer lloc per evitar confusions. En un escenari d’histèria col·lectiva, una persona sana pot arribar a pensar que té els símptomes del virus. I en segon lloc, per acompanyar a totes aquelles persones que viuen soles o, com els sanitaris, s’han d’aïllar dels seus familiars per evitar un possible contagi. El psicòleg t’ajudarà a elaborar (processar, per als psicoanalistes) aquesta ansietat.

– Des del Col·legi s’ha hagut de crear una guia per fer front a la pèrdua de persones estimades a causa del coronavirus

– És molt complicat. Estem en una situació de dol i de pèrdua constant. Les persones que no s’han pogut acomiadar dels seus familiars i amics necessitaran ajuda psicològica per elaborar el dol, que es considera traumàtic. Crec que també és important no deixar de parlar de tot el que ens està passant.

– Un cop s’hagi superat la pandèmia del coronavirus hi haurà conseqüències psicològiques per a la població?

– Sí, moltes. Entre tots haurem de fer una desconstrucció de la història, donar-li la volta, per veure-ho en positiu. Però bé, tot això passarà, tirarem endavant i resistirem.

http://elcugatenc.cat/drets/belen-dieguez-els-psicolegs-tenim-la-responsabilitat-devitar-que-la-por-i-lansietat-ens